fbpx

Tilgivelse – valg eller noe som bare kommer?

Etter å ha sett en rørende video av en mor som sa hun tilgav sin sønn’s morder, ble  mange tanker rundt det med tilgivelse vekket i meg. (videoen la jeg ut på FB i går, hvis du vil se den) Når noen har gjort oss urett, har vi da et valg om å tilgi? Eller er tilgivelse noe som ubevisst  kommer av seg selv med tiden, eller ikke kommer?

Jeg tror at tilgivelse er noe vi bevisst velger. Og vi velger det først og fremst for vår egen del. For hvis vi henger fast i hat og bitterhet, er det vi selv som blir skadelidende. Den vonde bitterheten og hevntankene spiser oss opp innvendig. Mye av vår energi går med til å holde fast ved det vonde, i stedet for å gi slipp på det.

Noen sier at de ikke klarer å tilgi, fordi de føler at det er det samme som å si at det var greit det den andre gjorde. Og noen sier at det ikke er et valg. De ønsker å tilgi, men får det ikke til, for uretten føles for stor. Men tilgivelse handler ikke om uretten som ble påført. Den handler om å gi slipp på energien rundt det. Slik at du kan bli fri, fri til å fylle deg selv med gode tanker og følelser. Den handler om å ta kontrollen din tilbake,  og ikke gi din energi til den som har gjort urett.

Det å bestemme deg for å tilgi er ofte en prosess. Det er en bevisst prosess, hvor du velger å ta styringen over ditt liv.  Du må gjerne velge det igjen og igjen, før du klarer å kjenne det helt inni hjertet ditt at du har gitt slipp og tilgitt.

Jeg hører også noen si at de kan tilgi mange ting, men at det finnes ting de verken vil eller kan tilgi.   Jeg forstår veldig godt den tanken. Men etter å ha sett videoen av moren som hadde mistet sin sønn,  åpnet det seg nye tanker hos meg. Det å se på hvilken styrke, kjærlighet og personlig makt hun utstrålte under sin prosedyre i retten, var beundringsverdig. Samtidig ga det håp for menneskeheten.  Det viser hvor stor betydning det har for oss mennesker at vi faktisk kan velge å tilgi alt.  For jeg mener at tilgivelse er et valg – uansett hvor stor urett som har blitt begått.

Legg inn en kommentar