fbpx

Drømmer du om å våge og være mer deg?

Løsningen ligger i å øke selvfølelsen din!

Ta temperaturen på selvfølelse din ved hjelp av denne enkle testen.

Neste gang du kommer inn i et rom med mennesker, eller du sitter i et rom og noen kommer inn, legg merke til hvordan du føler deg. Setter du de andre under eller over deg? Graderer du mennesker ut i fra utseende, egenskaper, utdannelse osv.? Hvis du gjør det, har du mest sannsynlig litt å jobbe med. Og jeg kan love deg at du ikke er alene. Veldig mange har litt å jobbe med når det kommer til selvfølelsen.

Selvfølelsen er selve grunnmuren i et menneskes liv. Det er ut i fra dens styrke at du former ditt liv. Men forskjellen på den og en grunnmur laget av betong, er at selvfølelsen kan du stadig endre på. Den kan trenes opp, akkurat som du trener en muskel til å bli sterkere 🙂

Mulig du vet hva som er forskjellen på selvfølelse og selvtillit. Men hvis du ikke er helt sikker, så skal jeg si litt om det. For det er veldig viktig å ikke blande de to.

Selvtillit er knyttet til prestasjoner. Du føler deg trygg på at du kan noe spesifikt. Selvtillit er situasjonsbetinget. Det er fult mulig å føle at du er god i jobben din f.eks og ha høy selvtillit på det, og samtidig ha lav selvfølelse.

Lav selvfølelse kan arte seg på forskjellige måter. Noen mennesker retter kritikken innover og tenker/snakker seg selv ned. Mens andre igjen har behov for å trykke ned andre, slik at de får hevet seg selv. Et godt eksempel på en person som har det ,er Donald Trump. Han har et sterke behov for å fremheve seg selv og trykke ned andre. Jeg våger påstå at han har knyttet hele sin eksistens opp mot det å prestere. Han er også et godt eksempel på at det er mulig å få for høy selvtillit. Selvfølelse derimot, er det ikke mulig å få for mye av.

Selvfølelse er ikke situasjonsbetinget. Den handler om å føle seg verdifull, både når du gjør rett og galt. Verdifull bare ved å være til. Om å føle indre trygghet rundt hvem du er. Når du har god selvfølelse har du ikke behov for å være bedre enn andre. Du tenker heller ikke at du er mindre verdt enn alle andre. Du føler deg rett og slett likeverdig, uansett hvem du møter. Og du blir gjerne mer opptatt av å inkludere alle. Når du har god selvfølelse, blir du ikke sårbar for kritikk, for du tar det ikke personlig. Du blir ikke så opptatt av hva andre syns om deg. Du tar gode valg for deg selv, i takt med din indre stemme.

Uten en solid selvfølelse blir du sårbar i verden. Du styres av engstelse og du blir redd for å mislykkes. Du blir veldig sensitiv for hva andre syns om deg. Du tar gjerne valg ut i fra hva du tror de andre vil like og hva som vil gjøre deg populær. Når du ikke føler deg verdifull, tar du gjerne til og med valg som er ødeleggende for deg. Motgang og skuffelser føles også tyngre uten god selvfølelse.

En god selvfølelse er rett og slett psykens immunforsvar.

Ingen er født med lav selvfølelse. Det er noe som kommer etter hvert som barnet vokser til. Det kan være mange grunner til at et barn utvikler lav selvfølelse. Det skal jeg ikke gå inn på her. Det er et helt annet kapittel. Jeg er mest opptatt av nåtiden og at det er mulig for de aller fleste å jobbe med å heve selvfølelsen. ( Men noen mennesker har så store traumer, at de trenger terapi for å klare det)

Selvfølelsesarbeid bygger på bevissthet om at tanker er tanker og ikke virkelighet. Selv om du tenker en tanke, trenger den ikke å være sann. Selv om du tenker at du ikke er god nok, trenger det ikke være sant.

Selvfølelsesarbeid er i utgangspunktet lett. Men det er bare lett hvis du er villig til å gi det tid og bevissthet.

Gi deg selv den beste gaven du kan gi – jobb med å økse selvfølelsen din. Det å ha en sterk selvfølelse vil påvirke livet ditt på så mange måter, og alle er garantert positive. Og husk å gi deg selv tid. Når du begynner å trene, tenker du vel ikke at du skal se resultater dagen etter – likt er det med mentalt arbeid…. det tar tid å få resultater.

Jeg har laget en liten guide med 3 enkle steg til hvordan du kan øke din selvfølelse. Der oppfordrer jeg deg blant annet til å ansette en «forsvarsadvokat» 🙂

Hvis du vil kan du klikke på linken under, så får du stegene tilsendt. De kan du printe ut og henge på kjøleskapet, slik at du blir påminnet hver dag å gjøre noe for å heve din selvfølelse.

http://www.lysefjorden-aktivitetsenter.no/op-selvf-lelse

Legg inn en kommentar