fbpx

Helsefrykt

I dag er vi mer opplyst enn noen gang. Daglig kan vi lese om hva/hvordan vi bør spise  og hva/hvordan vi bør trene. Men hva skal vi med all den informasjonen og hva gjør den med oss? Det å bli informert og opplyst er i utgangspunktet en bra ting, men når vi daglig blir bombandert med informasjon, som mer eller mindre kunnskapsrike mennesker kommer med, kan det tvert imot gjøre oss forvirret og engstelige. Og vi glemmer det viktigste av alt, nemlig at vi har alle selv vårt helt unike og personlige indre kompass, som viser oss vår rette vei.

Men det som skjer når vi mottar informasjon fra alle kanter til en hver tid om hva som er bra for oss å spise og hvordan vi skal holde oss i form, er at vi lærer oss til å leve etter hva andre forteller oss i stedet for vårt indre kompass. Vi glemmer at vi også har et instinkt i oss som forteller oss hva som er bra og ikke bra for oss. Vi liker å tro at vi er så intelligente. Men hvis vi ser på dyrene, så vet de instinktivt hva som er bra og ikke bra og spise. Dette instinktet har vi alle i oss, vi har bare glemt hvordan vi skal bruke det. De fleste av oss lever stort sett i hodet og tar valg etter å ha konferert med hjernen, som er fullagret av alt vi har lest, uten å kjenne etter hva resten av kroppen føler og fornemmer.

Mange lever et hodetstyrt liv. Og det gjør at mange lever livet i frykt, også når det gjelder kost og helse. Omtrent hver dag kan vi lese om alt som ikke er bra for oss. Hvor mange gram av ditt og datt vi max bør innta daglig. Alle sykdommene vi kan få hvis vi inntar for mye av det. Og for ikke å snakke om hvor forskjellige råd kostholdseksperter, veiledere og kjendiser kommer med. Og mange av rådene ligger det frykt bak, frykt for å bli tykk, syk, gammel osv. Og når vi leser disse rådene,  adopterer vi gjerne frykten deres også, uten å være det bevisst. Og livet leves i helefrykt. Vi blir redde for å ikke få i oss de rette næringstoffene, redde for å bli syke og redde for å ikke «leve riktig» .

Selvfølgelig ønsker de aller fleste å leve sunne, glade og lykkelige liv. Men hvor godt får vi det når vi tar valg ut i fra frykt? Når vi lever i en frykttilstand, settes kroppen i kampmodus, som igjen utløser stresshormoner. Så hvis du gang på gang tar mat og treningsvalg på bakgrunn av helsefrykt, vil dette sette deg i en konstant stresstilstand.  Så hva skal vi gjøre…. drite i alt helsepratet og spise chips og sjokolade til morgens og kvelds? Nei, selv om vi alle står fritt til å gjøre det, tror jeg ikke det er den rette løsningen for de fleste. Jeg tror heller at den beste veien for de fleste er å finne frem til sitt indre kompass og stole på det. Hvordan gjør jeg det da, tenker du kanskje? Mange er så vant med å bare bruke det mentale når de skal ta valg, at de helt har glemt å lytte til den indre stemmen. Et sted i oss vet vi best selv, hva som er best for oss. Vi ble ikke født like på et samlebånd, men hver og en er vi født med vårt helt unike kompass. Hvis vi begynner å følge det, så vet vi hva som er best for oss å spise. Vi trenger ikke ytre råd og veiledning. Hvis vi verdsetter og respekterer oss selv på alle plan, vil vi ta de rette valgene og spise den rette maten. Og vi vil gjøre det i glede og tillitt, ikke ut i fra frykt. Og kroppen settes i en balansert tilstand når vi verdsetter oss selv og tar valg ut i fra det.

Så jeg tenker i hvert fall at det er mye bedre å spise en sjokolade i ren glede enn å spise en gulrot i frykt for å bli syk hvis du ikke spiser den (eller hvordan var det nå, er gulerøtter inn eller ut for tiden? ) 🙂

Legg inn en kommentar