fbpx

Om å leve i nuet.

WP_20150418_12_06_55_Pro

Lever du i nuet? Mange vil gjerne si at selvfølgelig gjør de det. Men en ting er at kroppen vår alltid er i nuet, men tankene og bevisstheten vår, er ofte ikke i nuet. Vi grubler ofte over fortiden og bekymrer oss og stresser over fremtiden. I en travel hverdag er det mange som fyker av sted fra det ene til det andre, mens de stresser og lurer på hvordan de skal nå alt. Ofte samtidig som følelsen av å ikke strekke til gnager innvendig. Vi tenker ofte på hva vi burde og skulle ha gjort. Det er et tankekors at det engelske ordet for menneske er «a human being» Men hvor ofte er vi bare til?  Som regel så gjør vi noe, eller så tenker vi på hva vi skal gjøre eller burde gjøre. Så et mer passende ord for dagens menneske, er kanskje «a human doer.»

 Når vi lever i nuet er det helt umulig å stresse. Stresset kommer når vi enten er i fortiden eller i fremtiden. Det har blitt forsket mye på sammenhengen mellom stress og psykiske og fysiske helseplager. Og i dag er det vell ikke så mange som betviler den sammenhengen.  Men det og ikke leve i nuet, bringer med seg andre aspekter også, som vi gjerne ikke er så klar over.

Vi kan bare være bevisste når vi er i nuet.Når jeg snakker om det å være bevisst, mener jeg ikke det å være med bevissthet, men det og ha tanken, følelsen og oppmerksomheten på det du holder på med akkurat nå. Så når vi ikke er i nuet, er vi ikke bevisste  det vi gjør. Vi fungerer ofte på autopilot. Og da har vi lettere for å ta gale valg (valg som ikke er gode for akkurat deg) Og vi «lever» egentlig bare når vi er i nuet. Det er når vi er i nuet at vi kan huske og får minner. Hvem har ikke gått en tur, for så og plutselig «våkene opp» og oppdage at du har lagt store deler av turen bak deg, uten at du var bevisst den.  Og tenk deg at du er på en hyggelig fest. Det er ikke mulig å virkelig more  og kose seg hvis du ikke er i nuet. Du må være i det som skjer for å skape hyggelige minner fra kvelden.

En annen fordel med å være i nuet er at du blir mer lykkelig og takknemlig. For du fokuserer på det du har, i stedet for å gruble over det som har vært og det du drømmer om (som kanskje ikke skjer) Når du er i nuet, får du lettere kontakt med dine følelser og blir mer oppmerksom på hvordan du har det. Og du blir mer oppmerksom på hvordan de rundt deg har det. Vi blir også mer oppmerksomme på når vi ikke har det bra. Mange vil gjerne si at det er da ingen god ting. Men når vi er bevisste og aksepterer det som skjer i oss i øyeblikket, går det ofte mye fortere over, i motsetning til hvis vi stritter i mot og nekter å akseptere situasjonen. Det vi benekter og stritter i mot, har ofte en tendens til å forstørre seg.

Mange mennesker sliter med å være i nuet og de er der kun korte øyeblikk om gangen. Men det trenger ikke være så vanskelig, men du må bestemme deg for det og jobbe med bevisstheten. Du kan begynne med å trene på noe så enkelt som å være bevisst stegene du tar når du går. Eller du kan ha all din oppmerksomhet i jobben du gjør når du tar oppvasken.  Og husk at i det øyeblikket du oppdager at du ikke er i nuet, så er du plutselig i nuet. 🙂

Noen som alltid er i nuet, er dyrene. De grubler ikke over fortiden og stresser ikke med fremtiden. De lever alltid i nuet. Selv om det er stor forskjell på oss mennesker og dyr, kan vi lære litt av dyrenes måte og leve på. Hva med om vi litt oftere lar fortid og fremtid vike plass for nuet…. og legge oss strekk ut i gresset, se opp på skyene og bare la oss fylle av en herlig glede av å være til akkurat nå.

Legg inn en kommentar